Alleen paarse potloden

Als je vier wordt, dan ga je naar school. Dat weet elke peuter. Dat magische moment komt voor Joep steeds dichterbij. Gelukkig maar, want we hebben het er al maanden over. "Mama, ben ik al vier?" en "Als ik vier ben, hoe oud is Olivier dan?" en "Als Olivier vier is, hoe oud ben ik dan?". 

Naar school gaan is iets groots en belangrijks. Dat moet wel, want zodra je zegt dat je bijna vier bent, antwoordt elke volwassenen met "Oh, dan ga je al bijna naar school. Wat spannend!". Tsja, zo maken we er met z'n allen ook wel een ding van hé? Vier worden werd voor Joep een soort obsessie en er ontstond wat stress.

Niet gek, realiseerde ik me. Wat weet hij nou eigenlijk van naar school gaan? Hij weet dat je dan niet meer bij het kinderdagverblijf komt, want iedereen die vier wordt neemt afscheid. En dat er ook grote kinderen zijn, want die zien we weleens op het schoolplein hier in de buurt. Maar verder? Ik vroeg hem wat hij op school gaat doen als hij vier is, Joeps antwoord: "Met de Lego spelen." Niet gek, want tijdens de rondleiding die we kregen, hebben we inderdaad gezien dat er ook Lego is. Maar het leek me toch slim om zijn beeld van school iets concreter te maken. 

We haalden wat boekjes over 'Naar school gaan' bij de bibliotheek en hebben ze samen gelezen. En nog eens. En nog eens. Met rode wangen nam hij elk detail in zich op. "Mama, wat is dit? En dit? En hebben ze dan alleen paarse potloden?" Inmiddels hebben we ook kennisgemaakt met een van de juffen en afgesproken dat Joep mag komen wennen zodra de scholen weer open gaan. 

De stress heeft plaatsgemaakt voor enthousiasme en ongeduld! Nu maar hopen dat de scholen inderdaad binnenkort weer open gaan, dan kan hij het schoolplein, de juffen, de bouwhoek en zijn eigen kapstokje in het echt gaan ontdekken. 

Zijn nieuwe dingen voor jouw kindje ook zo spannend? Probeer dan eens om 'het nieuwe' al een beetje bekend te maken met boekjes. De eerste vliegreis, de tandarts, de dierentuin, logeren, een nieuw huis... 

En heb je tips nodig voor een bepaald thema? Laat het weten, ik denk graag mee!

Benieuwd welke boeken over 'naar school gaan' wij gelezen hebben? 

Kleine Huppel Hoera! Voor het eerst naar school (Clara Suetens)

Een schattig verhaal over een konijntje dat voor het eerst naar school gaat. Naast de verhaallijn worden ook plaatjes getoond met bijbehorende woorden, dus er is ook specifieke aandacht voor de woordenschat.

Wille wete Naar school (Jozua Douglas)

Een leuk en zeer uitgebreid boekje, maar voor iets oudere kinderen. Er staat heel veel informatie in, terwijl Joep nu eerst het basisconcept nodig heeft. Wel fijn om te zien dat de kinderen in de klas even divers zijn als de kinderen in onze samenleving.