Dit?


Onze jongste is net twee geworden. Baby af en dat vindt hij zelf ook. Alsof hij in een boek heeft gelezen dat de peuterpuberteit start op de tweede verjaardag en dat je vanaf dat moment schreeuwend op de grond moet gaan liggen als je je zin niet krijgt. Alles moet zoals Olivier in gedachten heeft, vooral het snijden van zijn eten. Of soms het juist niet snijden. Dat hangt er van af. Maar ik weet niet waar van en hij krijgt het ook niet uitgelegd. Maar dat duurt vast niet lang meer, want zijn woordenschat breidt zich supersnel uit.

Het lijkt zelfs alsof hij heel bewust bezig is met nieuwe woordjes leren. Gisteren tijdens het eten bijvoorbeeld: Elk hapje werd zorgvuldig uitgekozen, opgepakt (met zijn vingers, echt niet met bestek), naar mij toegedraaid terwijl hij "Dit?" zei. Ik moest dan zeggen of het pasta, zalm of biet was, hij herhaalde wat ik zei en pas daarna verdween de pasta, zalm of biet in zijn mond. Het is een kwestie van geduld, tot je buikje is gevuld...

Naast veel nieuwe woorden zijn er ook andere dingen aan het veranderen in Oliviers taalgebruik. 

  • Hij heeft ontdekt dat hij woorden kan combineren tot zinnen. In plaats van 'TREIN' zegt hij nu 'TREIN LEZEN' als hij wil dat we zijn favoriete boekje lezen. Dat is fijn, want datzelfde 'TREIN' kon eerst ook betekenen dat hij met de houten trein wilde spelen of de treinen-puzzel wilde maken. Dit scheelt hem en dus ons een hoop frustratie. 
  • Hij heeft ontdekt dat je dingen kunt vragen. En ook dat papa en mama eerder luisteren als je iets vraagt, dan wanneer je bevelen geeft. En zo weet hij ons ineens dus te bespelen. Want als je heel lief vraagt of je appelsap mag, dan mag het vaker dan wanneer je 'APPELSAP!" schreeuwt.


De komende weken hebben wij als gezin zo min contacten met anderen. Dat is niet gezellig, onhandig als je gewoon wilt werken en vooral erg wennen. Maar wel heel erg nodig. En stiekem vind ik het wel heel interessant om nu fulltime bij Olivier in de buurt te zijn en deze ontwikkelingen extra goed mee te krijgen. Ook maar gewoon van genieten, toch?

Heb jij ook een kleine treinen-gek? Hier wat leuke tips:

Samen lezen

Karel in de trein (Liesbet Slegers)
Een eenvoudig verhaal over Karel die meerijdt in een echte trein. Heel geschikt voor kinderen van 2 - 3 jaar. 

Het gouden treinenboek (meerdere auteurs)
Een verzameling voorleesverhalen. Een beetje ouderwets, omdat er voornamelijk stoomtreinen in staan. Maar hier in huis niet minder populair. 

Samen er op uit:

Ga je naar de Efteling? Natuurlijk rijd je dan een rondje met de stoomtrein en ga je naar de traptreintjes op het kinderspoor. Maar wist je dat ze ook modeltreintjes hebben? Deze attractie heet Diorama en is een fijn rustpuntje op een drukke dag. 


Samen zingen

(op dezelfde melodie als 'Op een grote paddenstoel')

Op een klein stationnetje, 's morgen in de vroegte,
stonden zeven wagentjes, netjes op een rij,
en het machinistje draaide aan het wieletje,
hakke hakke puf puf, weg zijn wij. 

Samen spelen:

Een houten trein verveelt nooit. Spelen jullie er ook weleens samen mee? Maak het extra leuk door een treintje op batterijen toe te voegen (bijvoorbeeld van IKEA, heel betaalbaar). Of bindt een fietslampje vast aan een wagonnetje en speel er in het donker mee. 

Budget-tip: een houten trein vergaat ook nooit, dus ze worden heel vaak aangeboden bij kringloopwinkels.