Joep loopt op de stoep

"Mama... wat rijmt er op......bed?" Joep is druk met rijmen en vraagt ons eindeloos om mee te doen. Hij probeert het zelf natuurlijk ook en steeds vaker noemt hij daadwerkelijk rijmwoorden. Fijn, want we zijn al door verschillende fases gegaan en dit is eigenlijk wel de leukste ;)

Fase 1: "Joep, wat rijmt er op weg?" "Auto!" "Nee, die rijdt op de weg. Een andere dan, wat rijmt er op gras?" "Koe!" Ik noem dit de prĂ©-rijmfase, hij had nog geen idee. 

Om hem op weg te helpen, ben ik gaan rijmen op Joep en Olivier. 'Joep loopt op de stoep en trapt in de hondenpoep. Bah wat een troep.' En 'Olivier, kom eens hier, lekker dier. Lust jij bier?'. Hilarisch als je 2 of 3 jaar bent. 

Fase 2: "Joep, wat rijmt er op bed?" "Pet!" "Ja, goed zo! En wat rijmt er op maan?" "Paan!" Dit was de p-rijmfase. Op goed geluk telkens de eerste letter van een woord in de p veranderen. Dat het rijmt klopt natuurlijk, maar of hij nou echt snapte wat wij met rijmen bedoelden?


Fase 3: "Mama... wat rijmt er op.. beer?" "Meer" "Ja, en veer!" Yes, bingo, hij rijmt en gaat op zoek naar woorden die ook echt betekenis hebben. Meestal dan, want soms krijgt betekenis gewoon weer even voorrang op klank: "Mama, ik ga rijmen. Wesp. Zoem!"

Wist je dat samen rijmen heel goed is voor de taalontwikkeling? Kinderen die het rijmen onder de knie hebben, snappen (een beetje) dat je een woord in verschillende klanken kunt opknippen. Dat is handig als ze gaan leren lezen. Dan gaan ze namelijk ook woorden opknippen in stukjes (letters) en ze leren dat bij  elke klank een ander letterteken hoort. Concepten waar ze door het rijmen al een klein beetje aan gewend zijn.

Je kunt natuurlijk ook voorlezen op rijm!

Jij bent de liefste (Hans en Monique Hagen)
Wat rijmt er op stoep...? (Harmen van Straaten)
De Gruffalo (Julia Donaldson)