Met een tong zwart als Rob

Toen Joep 2 was, was het boek De Gruffalo (geschreven door Julia Donaldson, geïllustreerd door Axel Scheffler) een tijdje zijn favoriet. We lazen tientallen keren over een monster met "oranje ogen een tong zwart als drop en paarse stekels van z'n staart tot z'n kop."

Toen Joep ging logeren bij zijn ome Rob, vroeg hij me: "Met een zwarte tong?". Het duurde even tot het kwartje bij ons viel. Het woord drop kende hij nog niet, dus als wij zeiden 'een tong zwart als drop' hoorde hij telkens 'een tong zwart als Rob'. Een verspreking die bij ons een klassieker is geworden, want als we nu naar ome Rob gaan, zegt er altijd wel iemand 'die met die zwarte tong'.

Hoewel het hier niet helemaal goed gegaan is, toont het voorbeeld wel aan dat boekentaal kinderen helpt om nieuwe woorden en uitdrukkingen te leren. Als ik training geef over taalverwerving of laaggeletterdheid lees ik altijd een fragmentje voor uit een prentenboek. Turf maar eens het aantal woorden dat je normaal niet zo snel zult gebruiken als je met een peuter of kleuter zit te praten, maar dat wel in zo'n fragment voorkomt. Verbazingwekkend. En dat is dus precies waarom kinderen die dagelijks worden voorgelezen, bij de start van de basisschool gemiddeld een grotere woordenschat hebben, dan kinderen die nauwelijks worden voorgelezen (wil je hier wetenschappelijke informatie over, ga dan naar de site van Stichting Lezen).

Geef een (prenten)boek cadeau!

We kochten De gruffalo trouwens in 2017 tijdens de actie Ik wil een prentenboek. Inmiddels is de titel van deze jaarlijkse actie Geef een prentenboek cadeau. Er is ook een actie voor oudere kinderen, die heet Geef een boek cadeau. Ik heb gemerkt dat nog lang niet iedereen op de hoogte is van deze toffe jaarlijkse acties. Zo zonde! Dus bij deze: twee keer per jaar koop je voor een belachelijk lage prijs een fantastisch kinderboek.

De acties van 2020:
Vanaf 7 februari Koning van Katoren van Jan Terlouw voor  € 2,00.
Vanaf 10 april  Woeste Willem van Ingrid en Dieter Schubert voor  € 2,50. 

Op naar de lokale boekhandel!