Zing een liedje voor me


'Nog een keer, mama. Nog een keer.' Ik ben geen muzikaal wonder en toch blijven mijn kinderen vragen of ik liedjes voor ze wil zingen. Het liefst heel vaak achterelkaar hetzelfde liedje. Over wagonnetjes op een stationnetje, een olifantje in het bos of een kringetje van jongens en van meisjes.

Ik doe dit inmiddels op de automatische piloot en sta niet meer stil bij wat ik zing. Maar laatst maakte Joep ineens heel duidelijk dat hij echt wel goed luistert naar de liedjes. Uit het niets kwam de vraag "Papa, kunnen edelmannen dansen?". Dat kan echt alleen komen door het liedje De Zevensprong, waarin we telkens zingen 'Ze zeggen dat ik niet dansen kan, maar ik kan dansen als een edelman.'

Of het vriendinnetje dat bij ons op bezoek kwam, en vroeg: "Is er dan ook een meisje bij?". Haar moeder had haar verteld dat ze op bezoek ging bij Joep en die kende ze van 'Joepie, Joepie is gekomen, heeft mijn meisje weggehaald.'

En zo dragen ook de liedjes waar we als ouders soms helemaal klaar mee zijn, bij aan de taalontwikkeling van jonge kinderen. Blijven doen dus!

Wil jij ook kinderliedjes zingen, maar zijn de teksten weggezakt? Kijk dan eens naar deze tips van Boekstart.

En ben je iedere keer hetzelfde liedje een beetje zat? Probeer dan eens varianten te bedenken op 'Ik zag twee beren broodjes smeren'. Bij ons scoort 'Ik zag twee scheten appels eten' het best.